- Mikael Widerdal
- den 29 augusti 2024
När Certex firade sitt 120-årsjubileum med ett öppet hus tog jag, som utbildningsansvarig på Kranbolaget, chansen att besöka deras tillverkningsanläggning och lager i Täby. Besöket erbjöd en djupare inblick i företagets hållbara och innovativa lösningar, såsom lyftslingor av återvunna PET-flaskor och fjärrstyrda krokar, samt deras digitaliseringsinsatser med RFID-märkning och hårda kvalitetstester. Alla dessa innovationer kommer att berika undervisningen på Kranbolaget och förbereda eleverna för framtidens utmaningar inom lyftteknik.
Mikael från Kranbolaget besöker Certex: 120 år av innovation och kvalitet
Mikael från Kranbolaget besöker Certex: 120 år av innovation och kvalitet
När Certex firade sitt 120-årsjubileum tog jag, Mikael, som utbildningsansvarig på Kranbolaget, tillfället i akt att besöka deras öppet hus i Täby. Som lärare inom lyft- och surrningsteknik är det viktigt för mig att hålla mig uppdaterad om de senaste innovationerna, och besöket på Certex gav verkligen en djupare förståelse för både deras tillverkningsprocesser och spännande produktutveckling.
Hållbara lösningar och innovativa produkter
En av de saker som verkligen stod ut för mig under besöket var Certex produktserie ”Aspire” som fokuserar på klimatsmarta lösningar. På besöket fick jag se de nya lyftslingorna tillverkade av återvunna PET-flaskor. För oss på Kranbolaget, där vi ständigt diskuterar vikten av hållbarhet i vår bransch, är det inspirerande att se hur Certex kombinerar miljömedvetenhet med hög säkerhet och överlägsen prestanda i sina produkter. Dessa PET-slingor är ett utmärkt exempel på hur vi kan arbeta mer hållbart inom branschen.
Jag blev också mycket imponerad av deras helt nya självlåsande och fjärrstyrda krok
Den är skapad för att, i öppet läge, själv fånga upp krokar, schackel eller öglor genom en enormt stark magnet. När kroken stängs med fjärren så har just denna storlek den en WLL på 10 ton. (större storlekar finns också)
Denna innovation öppnar nya möjligheter för säker och effektiv lastning och lossning vilket är något vi alltid strävar efter att förbättra på Kranbolaget. Tänk att slipa stå på en hög stege för att koppla ett högt betongelement eller dylikt. All denna nya kunskap integreras så klart i våra kommande utbildningar. Att kunna demonstrera denna typ av ny teknik för våra elever kommer definitivt att höja deras förståelse för framtidens lösningar inom lyftteknik.
Digitalisering som förenklar arbetet
En annan höjdpunkt var att se hur Certex genom deras samarbete med Yoke har integrerat ytterligare en möjlighet till digitalisering i sina processer genom RFID-märkning med avläsning direkt i mobilen. SupraTag Tech for safety. För mig som utbildare är det särskilt intressant att se hur denna teknik kan effektivisera spårbarhet och dokumentation, något som vi ofta diskuterar i våra kurser. Att kunna visa våra elever hur dessa system fungerar i praktiken kommer att ge dem en konkurrensfördel när de går ut i arbetslivet. När befintlig märkbricka, av olika anledningar, har blivit oläslig, finns all lyftinformation digitalt i denna RFID chip. Informationen kan uppdateras och då innehålla t ex CE-dokument och besiktningsprotokoll.
Testning för kvalitetssäkring
Under mitt besök fick jag också möjlighet att bevittna ett av Certex kvalitetstester med deras enorma dragbänk. Att se hur en lila lyftslinga, med en kapacitet på ett ton, testades tills den gick av var en stark påminnelse om vikten av noggranna kvalitetssäkringar. Det var grymt lärorikt att få känna och uppleva hur den testade slingan hade deformerats och hur man med fingrarna tydligt kunde känna hur och var den deformerats. Det intressanta med detta test var att slingans fibrer gått av helt men till det yttre så såg slingan helt oskadd ut. Problemet med en lyftslinga är att höljet som ska skydda de lyftande fibrerna också dessvärre hindrar en visuell kontroll av slingans fibrer inuti höljet. I detta fall kunde man alltså bara upptäcka skadan genom att med fingrarna känna på slingans innehåll och dess kvalitet. Men just detta kan du som framtida kursdeltagare nu även få känna själv. Jag fick nämligen med mig den slingan som vi drog av och den är numera ett perfekt utbildningsmaterial.
På Kranbolaget betonar vi alltid betydelsen av att förstå och testa materialens gränser, och detta exempel från Certex kommer definitivt att vara något jag ofta kommer referera till i undervisningen framöver.
Reflektioner från besöket
Att besöka Certex under deras 120-årsjubileum var inte bara en lärorik upplevelse för mig personligen, utan också en möjlighet att samla värdefull kunskap och inspiration som jag kan ta med mig tillbaka till Kranbolaget. Certex starka fokus på innovation, hållbarhet och kvalitet säkerställer att de kommer att fortsätta vara en ledande aktör inom lyft- och surrningsutrustning, och jag ser fram emot att integrera det jag lärt mig i våra kurser och vidareutbildningar.